2016 Duff&Topp Matchplay Trophy, 8th edition  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

matchschema                                                                                                                                      

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

  Hole/par       4        4       3        4       4        3        5        4       4           35          

                     3        4       4        5        4        5       4        3        5          37        

 

Semifinal Lasse E  / Anders E Hulta GK 24/8

Efter idogt sms:ande blev det bestämt att köra Hulta GK tillsammans med  det andra semifinalistparet,  Nils och Dan.  I vanliga fall brukar det kännas som att köra in i regnbältet när Bollebygd dyker upp på skyltarna men nu var det nog snudd på säsongens bästa golfväder.  Härligt solsken, svag bris och runt 22 grader.

Lasse har ett potentiellt handikapp då bara hälften av det tillåtna antalet klubbor finns i bagen.  Det verkar dock inte vara något större problem då han smäller ut en spoon mitt i FW på ettan. Har man en sådan spoon är driver helt överflödig.  Eter lite krångel med bunkerbesök etc delas i alla fall hålet på par. Helt OK då ettan på Hulta inte är helt okomplicerad.

På andra hålet slår Lasse bort sin boll till höger, slår andra bollen out till vänster och kommer iväg först på tredje bollen. Hålet således enkelt till Anders.

3:an delas på bogey då Anders besöker vänsterbunkern och Lasse 3-puttar från 5 meter kort green.

På fjärde hålet slår Anders en skön draw från tee men bollen skruvar lite väl mycket och hamnar i FW-bunkern på vänster sida 145 meter från pinnen. Lasse toppar ut sin spoon och kan bara spela fram till en bra placering höger sida FW. Anders slår då ett riktigt bra slag från bunkern till pin-high ca 4 meter. Lasse försöker men Anders tar hålet med tap-in par. Från och med nu radar Anders upp par medan Lasse stundtals har lite problem och efter 10 hål är Anders  5 upp.  På elvan slår Anders en J6 till mitt i FW, 85m från pinnen. Lasse slår spoon och hookar den ner i vänsterruffen. Inte osannolikt att bollen är borta.  Han hittar den dock i ett helt OK läge och med hjälp av bromsande björklöv slår han upp den fint på green.  Anders E har position 1A och slår en  (nästan) perfekt wedge mot pinnen. Osannolikt nog tar bollen i kanten och spinner tillbaka ner i vattnet. Hålet till Lasse. Även 12:an går till Lasse på par efter fint spel och nu är ledningen reducerad till 3 hål.  På efterföljande par 5:an slår båda spelarna perfekta utslag. Här skiljer sig dock strategin åt då Lasse chansar på att slå spoon men bollen går för mycket ut till vänster, mot banans tjockaste ruff. Anders slår fram sig med en J7 och har en liten wedge kvar för enkelt par och vinst av hålet.  14:e hålet blir en enkel match för Lasse då Anders efter ett bra utslag slår två hookade J6 out. 3 upp igen.

Nu kommer ett lurigt par 5:hål. Lasse har honnören och bombar ut en spoon som går lite för långt ut till höger. Andraslaget blir en sorkdödare som bara kommer ca 20 meter framåt, fortfarande i ruffen. Anders ligger mitt i FW inför andraslaget och funderar en kort stund på att bara spela fram. Lay-up ytan är dock lätt att missa och istället blir det en bra spoon igen till ca 45 meter från green.

Nu chansar Lasse big time. En låg spoon rakt mot green utan att bry sig om att det är en skog i vägen. Självklart följer Anders bollen med blicken och väntar på det ofrånkomliga trädknacket som otroligt nog aldrig kommer. Istället ligger Lasse i greenkant på 3 slag.

Anders slår en wedge till  ca 5 meter från pinnen. Lasse missar chippen som blir 6-8 meter för kort. Anders har bara en tap-in för par så Lasse måste sänka för att ta matchen vidare. Såklart gör han det! En kort vandring till 16:e tee och förutsättningarna är att Anders leder med tre hål och matchen är således dormy.

Lasse gör sig klar för att slå och uppgiften är solklar. Hålet måste vinnas. Tyvärr går slaget ut till höger och in bland träden. Anders slår ett bra utslag till mitt i FW. Lasse kan inte gå mot flagg då läget inte medger något slag över dammen. Lay-up. Anders har 108m meter till pinnen, slår en wedge till 2,5 meter. Lasse missar sin chip och bollen lägger sig i greenkant, säkert 12 meter från hål. Hålet måste som sagt vinnas och det gör man enklast genom att sätta puttar. Inte helt otippat sänker han därför den slingrande 12-meters nerförsputten för att i alla fall sätta press. Anders lyckas dock tvåputta och vinner matchen med 3&2. De två återstående hålen blev en skön promenad där vi kunde följa Dan och Nils som fortfarande hade något att spela för.

Tack Lasse för en bra match.

 

 

 Hole/par       4        4       3        4       4        3        5        4       4           35          

                    3        4       4        5        4        5       4        3        5          37